Informatii privind ecografia

Home/Informatii/Info ecografie
Info ecografie 2017-08-08T21:51:57+03:00

Ecografie

Ce este ecografia?

Ecografia (ultrasonografia) este o metoda imagistica ce foloseste unde sonore cu frecventa inalta pentru a produce imagini ale organelor interne. Examinarea ultrasonografica NU foloseste radiatii ionizante (raze X), putand fi utilizata in siguranta la femeile insarcinate si copii.

Investigatiile ecografice sunt utilizate in obstetrica-ginecologice, afectiuni abdomino-pelvine, patologie mamara, patologie tiroidiana, diverse afectiuni ale tesuturilor moi, sfera urologica etc. Sunt neinvazive si nedureroase, exceptand cazurile cand exista o afectiune (ex: calculi biliari, colecistita, pancreatita acuta), cand poate aparea discomfort sau usoara durere la apasarea unei anumite zone cu transductorul.
La ora actuala, ecografia este principal metoda de screening in medicina si explorarea de prima intentie in multiple patologii, datorita avantajelor pe care le ofera: rapiditatea obtinerii unui diagnostic pozitiv sau de excludere, lipsa de nocivitate, posibilitatea de repetare (nelimitata ca numar de examinari si timp), accesibilitatea etc.

Este necesara o pregatire speciala?

Pregatirea pacientului pentru ecografie abdominala consta in post alimentar (inclusiv bauturi acidulate, dulci si cafea) cu cel putin 6 ore inainte de investigatie, astfel incat stomacul sa fie gol si continutul gazos intestinal sa fie redus, permitand o evaluare adecvata.
Cu 24 ore inainte de investigatia abdominala este indicat sa nu se consume dulciuri, sa se evite alimente care pot fermenta (fructe, legume), iar cina din ziua precedent trebuie sa fie usoara.

In cazul explorarii aparatului uro-genital (rinichi, vezica urinara, prostata, uter, anexe), se recomanda consumul a 1 litru de apa necarbogazoasa intr-un interval de 30 minute, cu o ora inainte de investigatie; pacientul nu trebuie sa urineze, astfel incat vezica urinara sa fie plina si sa permita examinarea corespunzatoare a structurilor invecinate.
Alte tipuri de ecografii, cum ar fi cele care folosesc sonde pentru vizualizarea structurilor superficiale, nu necesita o pregatire speciala.
Perioada de examinare variaza in functie de tipul ecografiei, precum si in functie de patologia/simptomatologia existanta.

Limitele ecografiei

Ultrasonografia are si limite: nu penetreaza structurile osoase, calitatea imaginilor este slaba in cazul cand intre transductor si organul de interes se interpun artefacte digestive (gazoase), precum si in cazul pacientilor obezi, iar limita de rezolutie este de 3 mm (nu poate detecta structuri mai mici de aceasta dimensiune). De asemenea, este nevoie de o colaborare optima cu pacientul.

Contact

⁠⁠⁠Localizat intr-o pozitie centrala a orasului Galati, Cabinetul Medical de Chirurgie si Endoscopie Digestiva Dr. PAUL ICHIM va intampina cu o echipa profesionista si aparatura de calitate, necesare stabilirii unui diagnostic si tratament eficient. Va asteptam cu drag in clinica noastra pentru un consult chirurgical sau o manevra endoscopica diagnostica.

Adresa cabinet medical:
Strada Domneasca, nr. 22, Galati
(intrare din Iacob Lahovary)
Telefon: 0754 095 566

Program cabinet medical:
Luni-Vineri: 17:00 – 20:00
Sambata: INCHIS
Duminica: INCHIS