Colonoscopie

Home/Servicii/Colonoscopie
Colonoscopie 2017-08-08T21:27:09+03:00

Informatii despre colonoscopie (EDI)

Ce este colonoscopia?

Colonoscopia reprezinta o procedura diagnostica in timpul careia se efectueaza examenul intestinului gros (rect si colon). Colonoscopia este in general efectuata pentru investigarea anumitor simptome gastrointestinale precum: sangerarea la nivel intestinal, durerea abdominala, modificarea tranzitului intestinal. De asemenea, este indicata atunci cand se suspecteaza prezenta polipilor colonici sau a tumorilor de la acest nivel. O colonoscopie de control (screening) este necesara a fi efectuata pentru persoanele cu varste peste 50 ani, si pentru oricine cu istoric de polipi sau cancer colorectal in familie (parinti, copii, rude de sange). Este important de stiut faptul ca anumite leziuni de mici dimensiuni pot fi ratate la examenul colonoscopic si din acest motiv este indicat sa reveniti pentru a efectua o noua colonoscopie conform indicatiilor medicului dumneavoastra.

Cum trebuie sa va pregatiti pentru colonoscopie?

In vederea efectuarii unei colonoscopii de calitate, intestinul trebuie sa fie curat, pentru a permite endoscopistului sa vada cu acuratete intreaga mucoasa colonica. Fara o pregatire adecvata, este posibil ca examenul sa nu decurga in conditii optime si sa fie nevoie de repetarea acestuia. Din acest motiv este foarte important sa cititi instructiunile de pregatire pentru colonoscopie si sa clarificati cu mediul dumneavoastra eventualele nelamuriri.
Cu o zi inainte de colonoscopie este ideal sa nu mancati nimic si sa consumati numai lichide (in orice cantitate doriti). Se poate servi un mic dejun constand in alimente ce nu contin fibre vegetale (carne, branza, iaurt, oua, inghetata, ceai, cafea). Ulterior veti consuma numai lichide (apa, ceai, sucuri, zeama de compot, supe strecurate). Incepand cu orele 16:00 (sau ora indicata de medic), veti bea solutia prescrisa de medicul dumneavoastra, in doze de aproximativ 200-250 ml la fiecare 10 minute (o cana). Daca aveti greata in timpul consumarii solutiei de pregatire, puteti astepta 30 minute si apoi puteti relua administrarea solutiei. Daca greata persista, sau alte simptome suparatoare apar, atunci este necesar sa va contactati medicul.
Medicatia dumneavoastra curenta (de exemplu cardiologica), trebuie administrata cu minimum 4 ore anterior procedurii, dupa schema stabilita, cu o cantitate mica (100 ml) de apa. De asemenea nu veti mai consuma alte lichide cu 4 ore inainte de procedura.
Dupa terminarea administrarii solutiei de pregatire pentru colonoscopie, veti avea mai multe scaune diareice, chiar apoase, ce ar putea provoca iritatia zonei din jurul anusului. In vederea prevenirii acestei reactii este indicat sa va spalati cu apa calduta, fara sapun, dupa fiecare scaun, sa folositi servetele umede pentru toaleta locala si sa folositi regulat o crema de protectie locala (de exemplu Bepanthen®).

Va rugam sa informati medicul daca:

  • aveti alergii, afectiuni pulmonare sau cardiace, ati mai fost anesteziat(a)/sedat(a) si ati tolerat dificil procedura;
  • daca sunteti diabetic intrebati medicul daca sa luati insulina sau tabletele inaintea analizei;
  • daca luati medicamente anticoagulante (Trombostop, Sintrom etc.) sau aspirina va rugam sa informati medicul; in general medicatia anticoagulanta trebuie intrerupta cu cateva zile inaintea analizei (numai cu avizul medicului dumneavoastra)

Cum decurge analiza?
In timpul colonoscopiei, un endoscopist experimentat va utiliza un colonoscop (un tub lung si flexibil cu diametrul de aproximativ 1 cm) pentru a examina suprafata interna a colonului. Colonoscopul are la capat o camera video mica si o sursa de lumina. Imaginile de la nivelul tubului digestiv sunt preluate cu ajutorul camerei si proiectate pe un monitor (ecran) unde sunt analizate de medic. De asemenea ele pot fi inregistrate si imprimate pe un suport electronic (CD, DVD etc.). In timpul investigatiei, daca este necesar, se vor preleva fragmente bioptice (biopsii), care vor fi ulterior studiate la microscop de medicul anatomopatolog. Fragmentele bioptice sunt fragmente de mucoasa, de mici dimensiuni (2-4 mm), iar prelevarea lor nu implica niciun risc.
Medicul va va explica in amanunt in ce consta analiza si va raspunde la orice intrebare a dumneavoastra. Trebuie sa intelegeti motivul efectuarii colonoscopiei si riscurile posibile.
Veti fi rugat(a) sa semnati un formular de consimtamant informat care va permite medicului sa faca investigatia.
In timpul investigatiei veti sta culcat(a) pe partea stanga, cu genunchii flectati catre piept. La nivelul anusului se va aplica o substanta cu rol de lubrifiere pentru a preveni traumatismul local dat de colonoscop.
Dupa analiza este posibil sa aveti balonari sau crampe. Aceasta este normal, deoarece in timpul manevrei se insufla aer pentru o mai buna vizualizare. Aceste fenomene vor disparea in cateva ore.

Care sunt riscurile colonoscopiei?
Colonoscopia este in general o manevra sigura si bine tolerata, avand o rata a complicatiilor cuprinsa intre 0,3% si 1% (pentru colonoscopia diagnostica).
Cele mai importante riscuri ale colonoscopiei in general si ale colonoscopiei terapeutice (ex. rezectia polipilor) sunt reprezentate de sangerare, perforatie si sindromul de coagulare postpolipectomie.

  • sangerarea – este de obicei nesemnificativa si este rar intalnita in cazul rezectiei polipilor mici (sub 1 cm). Apare de obicei in cazul rezectiei polipilor mari (peste 1 cm) cu o rata de 1-2%. In cazul rezectiilor leziunilor foarte mari (peste 2-3 cm) sangerarea se poate manifesta in pana la 20% din cazuri. In foarte multe cazuri se poate manifesta prin emisia de cantitati mici de sange rosu – visiniu prin scaun la scurt timp dupa rezectia polipului. Exista si posibilitatea unei sangerari intarziate (la 12 ore pana la 12 zile dupa polipectomie). In acest caz este necesar sa va contactati medicul curant. Uneori sangerarea poate fi importanta. In aceste situatii trebuie sa anuntati de urgenta medicul dumneavoastra. Este posibil ca o noua colonoscopie in vederea opririi sangerarii sa fie necesara. Foarte rar, interventia chirurgicala ar putea fi necesara.
  • perforatia – semnifica ruperea / fisurarea peretelui intestinului in timpul sau secundar manevrelor utilizate. Rata perforatiei variaza intre 0,1-0,3%) din cazuri. Este foarte rara in timpul manevrelor de diagnostic si mai frecventa in timpul colonoscopiei terapeutice (ex. rezectia polipilor mari, dilatare). Manifestarile perforatiei includ – durere severa a abdomenului, distensie marcata a acestuia. Majoritatea perforatiilor necesita interventie chirurgicala prompta. Mortalitatea asociata perforatiei este de aproximativ 5%.
  • sindromul de coagulare postpolipectomie – reprezinta arsura peretelui intestinului dupa rezectia polipului fara perforatie. Se manifesta in 0,5-1%) din polipectomii (rezectiile polipilor). Apare in special dupa rezectia polipilor de mari dimensiuni (peste 2 cm) situati in partea dreapta a colonului. Se manifesta de obicei la 1-5 zile dupa manevra. In cele mai multe cazuri nu este nevoie de interventie chirurgicala. Este insa necesar sa va internati in spital pentru tratament si observatie.

Contact

⁠⁠⁠Localizat intr-o pozitie centrala a orasului Galati, Cabinetul Medical de Chirurgie si Endoscopie Digestiva Dr. PAUL ICHIM va intampina cu o echipa profesionista si aparatura de calitate, necesare stabilirii unui diagnostic si tratament eficient. Va asteptam cu drag in clinica noastra pentru un consult chirurgical sau o manevra endoscopica diagnostica.

Adresa cabinet medical:
Strada Domneasca, nr. 22, Galati
(intrare din Iacob Lahovary)
Telefon: 0754 095 566

Program cabinet medical:
Luni-Vineri: 17:00 – 20:00
Sambata: INCHIS
Duminica: INCHIS