Endoscopie digestiva superioara

Home/Servicii/Endoscopie digestiva superioara
Endoscopie digestiva superioara 2017-08-08T21:14:48+03:00

Informatii despre endoscopie divestiva superioara (EDS)

Ce este endoscopia digestiva superioara?

Endoscopia digestiva superioara, numita in continuare EDS, este un o procedura care permite vizualizarea mucoasei de la nivelul esofagului, stomacului si primei portiuni a intestinului subtire (duodenul).
Aceasta analiza permite formularea diagnosticului si ajuta la initierea tratamentului. EDS este cea mai buna metoda de a depista inflamatia, ulcerul, tumorile sau alte leziuni la nivelul tubului digestiv superior. De asemenea prin intermediul EDS se pot efectua proceduri terapeutice atunci cand este cazul (ex. dilatari, tratamentul hemoragiilor).
Endoscopul este un tub lung, subtire si flexibil ce contine la un capat o camera mica video si o sursa de lumina. Imaginile de la nivelul tubului digestiv sunt preluate cu ajutorul camerei si proiectate pe un monitor (ecran) unde sunt analizate de medic. De asemenea, ele pot fi inregistrate si tiparite (inscriptionate pe un suport CD, DVD etc.).

Cum va pregatiti pentru endoscopia digestiva superioara?

Pregatirea pentru endoscopie presupune ca nu aveti voie sa mancati sau sa beti cu minimum 6 ore, preferabil 12 ore, inaintea analizei (stomacul trebuie sa fie gol).
Va rugam sa informati medicul daca:

  • aveti alergii, afectiuni pulmonare sau cardiace, ati mai fost anesteziat(a)/sedat(a) si ati tolerat dificil procedura;
  • daca sunteti diabetic intrebati medicul daca sa luati insulina sau tabletele inaintea analizei;
  • daca luati medicamente anticoagulante (Trombostop, Sintrom etc.) sau aspirina va rugam sa informati medicul; in general medicatia anticoagulanta trebuie intrerupta cateva zile inaintea analizei (numai cu avizul medicului dvs.).

Cum va decurge analiza?

  1. medicul va va explica in amanunt in ce consta analiza si va va raspunde la orice intrebare a dvs. Trebuie sa intelegeti motivul efectuarii EDS si riscurile posibile;
  2. veti fi rugat sa semnati un formular de consimtamant informat care va permite medicului sa faca investigatia;
  3. in timpul investigatiei veti sta culcat pe partea stanga. Intre dinti vi se va pune o piesa de plastic, prin care se va introduce ulterior endoscopul, care va impiedica sa muscati instrumentul;
  4. dupa analiza este posibil sa aveti balonari. Aceasta este normal, deoarece in timpul manevrei se insufla aer pentru o mai buna vizualizare. De asemenea, este posibil sa simtiti usturimi in gat datorita trecerii (pasajului) endoscopului. Aceste fenomene vor disparea in cateva ore

Care sunt riscurile?
EDS este o analiza simpla, cu riscuri minime daca nu se fac proceduri terapeutice (rezectie de polipi, oprire de hemoragie etc.).
Cel mai frecvent apar reactii datorate medicamentelor folosite pentru anestezie (si anume: senzatie de greata, uscaciunea gurii, urticarie).
In general complicatiile endoscopiei digestive superioare diagnostice sunt rare. Per ansamblu rata complicatiilor este cuprinsa intre 0,02% si 0,2% (sub 1 la 500 cazuri). Mortalitatea asociata acestei manevre este extrem de rara si, in general, asociata cu prezenta bolilor grave (0,003%).
Complicatiile posibile sunt reprezentate de: sangerare (0,15% din cazuri), perforatia (rarisim raportata in timpul endoscopiei diagnostice), complicatiile infecțioase pentru pacientii cu afectiuni valvulare cardiace (risc de endocardita estimat la 1 din 5-10 milioane de pacienti).
In cazul in care survine o asemenea complicatie veti fi nevoit(a) sa ramaneti/fiti internat(a) in spital. Interventia chirurgicala ar putea fi necesara.
In timpul investigatiei, daca este necesar, se vor preleva fragmente bioptice (biopsii) „tintite”, care vor fi ulterior studiate la microscop de catre medicul anatomopatolog. Fragmentele bioptice sunt de dimensiuni mici (2-4 mm), iar prelevarea lor nu implica nici un risc.

Contact

⁠⁠⁠Localizat intr-o pozitie centrala a orasului Galati, Cabinetul Medical de Chirurgie si Endoscopie Digestiva Dr. PAUL ICHIM va intampina cu o echipa profesionista si aparatura de calitate, necesare stabilirii unui diagnostic si tratament eficient. Va asteptam cu drag in clinica noastra pentru un consult chirurgical sau o manevra endoscopica diagnostica.

Adresa cabinet medical:
Strada Domneasca, nr. 22, Galati
(intrare din Iacob Lahovary)
Telefon: 0754 095 566

Program cabinet medical:
Luni-Vineri: 17:00 – 20:00
Sambata: INCHIS
Duminica: INCHIS