Informații ecografie
Ce este ecografia?
Ecografia (ultrasonografia) este o metodă imagistică ce folosește unde sonore cu frecvență înaltă pentru a produce imagini ale organelor interne. Examinarea ultrasonografică NU folosește radiații ionizante (raze X), putând fi utilizată în siguranță la femeile însărcinate și copii.
Investigațiile ecografice sunt utilizate în obstetrică-ginecologie, afecțiuni abdomino-pelvine, patologie mamară, patologie tiroidiană, diverse afecțiuni ale țesuturilor moi, sfera urologică etc. Sunt neinvazive și nedureroase, exceptând cazurile când există o afecțiune (ex: calculi biliari, colecistită, pancreatită acută), când poate apărea discomfort sau ușoară durere la apăsarea unei anumite zone cu transductorul.
La ora actuală, ecografia este principala metodă de screening în medicină și explorarea de primă intenție în multiple patologii, datorită avantajelor pe care le oferă: rapiditatea obținerii unui diagnostic pozitiv sau de excludere, lipsa de nocivitate, posibilitatea de repetare (nelimitată ca număr de examinări și timp), accesibilitatea etc.
Este necesară o pregătire specială?
Pregătirea pacientului pentru ecografie abdominală constă în post alimentar (inclusiv băuturi acidulate, dulci și cafea) cu cel puțin 6 ore înainte de investigație, astfel încât stomacul să fie gol și conținutul gazos intestinal să fie redus, permițând o evaluare adecvată.
Cu 24 ore înainte de investigația abdominală este indicat să nu se consume dulciuri, să se evite alimente care pot fermenta (fructe, legume), iar cina din ziua precedentă trebuie să fie usoară.
În cazul explorării aparatului uro-genital (rinichi, vezică urinară, prostată, uter, anexe), se recomandă consumul a 1 litru de apă necarbogazoasă într-un interval de 30 minute, cu o oră înainte de investigație; pacientul nu trebuie să urineze, astfel încât vezica urinară să fie plină și să permită examinarea corespunzătoare a structurilor învecinate.
Alte tipuri de ecografii, cum ar fi cele care folosesc sonde pentru vizualizarea structurilor superficiale, nu necesită o pregătire specială.
Perioada de examinare variază în funcție de tipul ecografiei, precum și în funcție de patologia/simptomatologia existentă.
Limitele ecografiei
Ultrasonografia are și limite: nu penetrează structurile osoase, calitatea imaginilor este slabă în cazul când între transductor și organul de interes se interpun artefacte digestive (gazoase), precum și în cazul pacienților obezi, iar limita de rezolutie este de 3 mm (nu poate detecta structuri mai mici de aceasta dimensiune). De asemenea, este nevoie de o colaborare optimă cu pacientul.
Contact
Localizat într-o poziție centrală a orașului Galați, Cabinetul Medical de Chirurgie și Endoscopie Digestivă Dr. PAUL ICHIM vă întâmpină cu o echipă profesionistă și aparatură de calitate, necesare stabilirii unui diagnostic și tratament eficient. Vă asteptăm cu drag în clinica noastră pentru un consult chirurgical sau o manevră endoscopică diagnostică.
Adresă cabinet medical:
Strada Domnească, nr. 22, Galați
(intrare din Iacob Lahovary)
Telefon: 0754 095 566
Program cabinet medical:
Luni-Vineri: 17:00 – 20:00
Sâmbătă: ÎNCHIS
Duminică: ÎNCHIS