Informații despre endoscopie divestivă superioară (EDS)

Ce este endoscopia digestivă superioară?

Endoscopia digestivă superioară, numită în continuare EDS, este o procedură care permite vizualizarea mucoasei de la nivelul esofagului, stomacului și primei porțiuni a intestinului subțire (duodenul).
Această analiză permite formularea diagnosticului și ajută la inițierea tratamentului. EDS este cea mai bună metodă de a depista inflamația, ulcerul, tumorile sau alte leziuni la nivelul tubului digestiv superior. De asemenea, prin intermediul EDS se pot efectua proceduri terapeutice atunci când este cazul (ex. dilatări, tratamentul hemoragiilor).
Endoscopul este un tub lung, subțire și flexibil ce conține la un capat o cameră mică video și o sursă de lumină. Imaginile de la nivelul tubului digestiv sunt preluate cu ajutorul camerei și proiectate pe un monitor (ecran) unde sunt analizate de medic. De asemenea, ele pot fi înregistrate și tipărite (inscripționate pe un suport CD, DVD etc.).

Cum vă pregătiți pentru endoscopia digestivă superioară?

Pregătirea pentru endoscopie presupune că nu aveți voie să mâncați sau să beți cu minimum 6 ore, preferabil 12 ore, înaintea analizei (stomacul trebuie să fie gol).
Vă rugăm să informați medicul dacă:

  • aveți alergii, afecțiuni pulmonare sau cardiace, ați mai fost anesteziat(ă)/sedat(ă) și ați tolerat dificil procedura;
  • dacă sunteți diabetic întrebați medicul dacă să luați insulina sau tabletele înaintea analizei;
  • dacă luați medicamente anticoagulante (Trombostop, Sintrom etc.) sau aspirina vă rugăm să informați medicul; în general medicația anticoagulantă trebuie întreruptă câteva zile înaintea analizei (numai cu avizul medicului dvs.).

Cum va decurge analiza?

  1. medicul vă va explica în amănunt în ce constă analiza și vă va răspunde la orice întrebare a dvs. Trebuie să întelegeți motivul efectuării EDS și riscurile posibile;
  2. veți fi rugat să semnați un formular de consimțământ informat care va permite medicului să facă invesțigatia;
  3. în timpul investigației veți sta culcat pe partea stângă. Între dinți vi se va pune o piesă de plastic, prin care se va introduce ulterior endoscopul, care vă împiedică să muscați instrumentul;
  4. după analiză este posibil să aveți balonări. Aceasta este normal, deoarece în timpul manevrei se insuflă aer pentru o mai bună vizualizare. De asemenea, este posibil să simțiți usturimi în gât datorită trecerii (pasajului) endoscopului. Aceste fenomene vor dispărea în câteva ore.

Care sunt riscurile?
EDS este o analiză simplă, cu riscuri minime dacă nu se fac proceduri terapeutice (rezecție de polipi, oprire de hemoragie etc.).
Cel mai frecvent apar reacții datorate medicamentelor folosite pentru anestezie (și anume: senzație de greață, uscăciunea gurii, urticarie).
În general complicațiile endoscopiei digestive superioare diagnostice sunt rare. Per ansamblu rata complicațiilor este cuprinsă între 0,02% și 0,2% (sub 1 la 500 cazuri). Mortalitatea asociată acestei manevre este extrem de rară și, în general, asociată cu prezența bolilor grave (0,003%).
Complicațiile posibile sunt reprezentate de: sângerare (0,15% din cazuri), perforația (rarisim raportată în timpul endoscopiei diagnostice), complicațiile infecțioase pentru pacienții cu afecțiuni valvulare cardiace (risc de endocardită estimat la 1 din 5-10 milioane de pacienți).
În cazul în care survine o asemenea complicație veți fi nevoit(ă) să rămâneți/fiți internat(ă) în spital. Intervenția chirurgicală ar putea fi necesară.
În timpul investigației, dacă este necesar, se vor preleva fragmente bioptice (biopsii) „țintite”, care vor fi ulterior studiate la microscop de către medicul anatomopatolog. Fragmentele bioptice sunt de dimensiuni mici (2-4 mm), iar prelevarea lor nu implică niciun risc.

Contact

⁠⁠⁠Localizat într-o poziție centrală a orașului Galați, Cabinetul Medical de Chirurgie și Endoscopie Digestivă Dr. PAUL ICHIM vă întâmpină cu o echipă profesionistă și aparatură de calitate, necesare stabilirii unui diagnostic și tratament eficient. Vă asteptăm cu drag în clinica noastră pentru un consult chirurgical sau o manevră endoscopică diagnostică.

Adresă cabinet medical:
Strada Domnească, nr. 22, Galați
(intrare din Iacob Lahovary)
Telefon: 0754 095 566

Program cabinet medical:
Luni-Vineri: 17:00 – 20:00
Sâmbătă: ÎNCHIS
Duminică: ÎNCHIS