Informații despre colonoscopie (EDI)

Ce este colonoscopia?

Colonoscopiaendoscopie digestivă inferioară – reprezintă o procedură diagnostică în timpul căreia se efectuează examenul intestinului gros (rect și colon). Colonoscopia este în general efectuată pentru investigarea anumitor simptome gastrointestinale precum: sângerarea la nivel intestinal, durerea abdominală, modificarea tranzitului intestinal. De asemenea, este indicată atunci când se suspectează prezența polipilor colonici sau a tumorilor de la acest nivel. O colonoscopie de control (screening) este necesară a fi efectuată pentru persoanele cu vârste peste 50 ani, și pentru oricine cu istoric de polipi sau cancer colorectal în familie (părinți, copii, rude de sânge). Este important de știut faptul că anumite leziuni de mici dimensiuni pot fi ratate la examenul colonoscopic și din acest motiv este indicat să reveniți pentru a efectua o nouă colonoscopie conform indicațiilor medicului dumneavoastră.

Cum trebuie să vă pregătiți pentru colonoscopie?

În vederea efectuării unei colonoscopii de calitate, intestinul trebuie să fie curat, pentru a permite endoscopistului să vadă cu acuratețe întreaga mucoasă colonică. Fără o pregătire adecvată, este posibil ca examenul să nu decurgă în condiții optime și să fie nevoie de repetarea acestuia. Din acest motiv este foarte important să citiți instrucțiunile de pregătire pentru colonoscopie și să clarificați cu medicul dumneavoastră eventualele nelămuriri.
Cu o zi înainte de colonoscopie este ideal să nu mâncați nimic și să consumați numai lichide (în orice cantitate doriți). Se poate servi un mic dejun constând în alimente ce nu conțin fibre vegetale (carne, brânză, iaurt, ouă, înghețată, ceai, cafea). Ulterior veți consuma numai lichide (apă, ceai, sucuri, zeamă de compot, supe strecurate). Începând cu orele 16:00 (sau ora indicată de medic), veți bea soluția prescrisă de medicul dumneavoastră, în doze de aproximativ 200-250 ml la fiecare 10 minute (o cană). Dacă aveți greață în timpul consumării soluției de pregătire, puteți aștepta 30 minute și apoi puteți relua administrarea soluției. Dacă greața persistă, sau alte simptome supărătoare apar, atunci este necesar să vă contactați medicul.
Medicația dumneavoastră curentă (de exemplu cardiologică), trebuie administrată cu minimum 4 ore anterior procedurii, după schema stabilită, cu o cantitate mică (100 ml) de apa. De asemenea, nu veți mai consuma alte lichide cu 4 ore înainte de procedură.
După terminarea administrării soluției de pregătire pentru colonoscopie, veți avea mai multe scaune diareice, chiar apoase, ce ar putea provoca iritația zonei din jurul anusului. În vederea prevenirii acestei reacții este indicat să vă spălați cu apă calduță, fără săpun, după fiecare scaun, să folosiți șervețele umede pentru toaleta locală și să folosiți regulat o cremă de protecție locală (de exemplu Bepanthen®).

Vă rugăm să informați medicul dacă:

  • aveți alergii, afecțiuni pulmonare sau cardiace, ați mai fost anesteziat(ă)/sedat(ă) și ați tolerat dificil procedura;
  • dacă sunteți diabetic întrebați medicul dacă să luați insulina sau tabletele înaintea analizei;
  • dacă luați medicamente anticoagulante (Trombostop, Sintrom etc.) sau aspirină vă rugăm să informați medicul; în general medicația anticoagulantă trebuie întreruptă cu câteva zile înaintea analizei (numai cu avizul medicului dumneavoastră)

Cum decurge analiza?
În timpul colonoscopiei, un endoscopist experimentat va utiliza un colonoscop (un tub lung și flexibil cu diametrul de aproximativ 1 cm) pentru a examina suprafața internă a colonului. Colonoscopul are la capat o cameră video mică și o sursă de lumină. Imaginile de la nivelul tubului digestiv sunt preluate cu ajutorul camerei și proiectate pe un monitor (ecran) unde sunt analizate de medic. De asemenea, ele pot fi înregistrate și imprimate pe un suport electronic (CD, DVD etc.). În timpul investigației, dacă este necesar, se vor preleva fragmente bioptice (biopsii), care vor fi ulterior studiate la microscop de medicul anatomopatolog. Fragmentele bioptice sunt fragmente de mucoasă, de mici dimensiuni (2-4 mm), iar prelevarea lor nu implică niciun risc.
Medicul vă va explica în amanunt în ce constă analiza și va răspunde la orice întrebare a dumneavoastră. Trebuie să înțelegeți motivul efectuării colonoscopiei și riscurile posibile.
Veți fi rugat(ă) să semnați un formular de consimțământ informat care va permite medicului să facă investigația.
În timpul investigației veți sta culcat(ă) pe partea stângă, cu genunchii flectați către piept. La nivelul anusului se va aplica o substanță cu rol de lubrifiere pentru a preveni traumatismul local dat de colonoscop.
După analiză este posibil să aveți balonări sau crampe. Aceasta este normal, deoarece în timpul manevrei se insuflă aer pentru o mai bună vizualizare. Aceste fenomene vor dispărea în câteva ore.

Care sunt riscurile colonoscopiei?
Colonoscopia este în general o manevră sigură și bine tolerată, având o rată a complicațiilor cuprinsă între 0,3% și 1% (pentru colonoscopia diagnostică).
Cele mai importante riscuri ale colonoscopiei în general și ale colonoscopiei terapeutice (ex. rezecția polipilor) sunt reprezentate de sângerare, perforație și sindromul de coagulare postpolipectomie.

  • sângerarea – este de obicei nesemnificativă și este rar întalnită în cazul rezecției polipilor mici (sub 1 cm). Apare de obicei în cazul rezecției polipilor mari (peste 1 cm) cu o rată de 1-2%. În cazul rezecțiilor leziunilor foarte mari (peste 2-3 cm) sângerarea se poate manifesta în până la 20% din cazuri. În foarte multe cazuri se poate manifesta prin emisia de cantități mici de sânge rosu – vișiniu prin scaun la scurt timp dupa rezecția polipului. Exista și posibilitatea unei sângerari întarziate (la 12 ore până la 12 zile dupa polipectomie). În acest caz este necesar să vă contactați medicul curant. Uneori sângerarea poate fi importantă. În aceste situații trebuie să anunțați de urgență medicul dumneavoastră. Este posibil ca o nouă colonoscopie în vederea opririi sângerarii să fie necesară. Foarte rar, intervenția chirurgicală ar putea fi necesară.
  • perforația – semnifică ruperea / fisurarea peretelui intestinului în timpul sau secundar manevrelor utilizate. Rata perforației variază între 0,1-0,3%) din cazuri. Este foarte rară în timpul manevrelor de diagnostic și mai frecventă în timpul colonoscopiei terapeutice (ex. rezecția polipilor mari, dilatare). Manifestările perforației includ – durere severă a abdomenului, distensie marcată a acestuia. Majoritatea perforațiilor necesită intervenție chirurgicală promptă. Mortalitatea asociată perforației este de aproximativ 5%.
  • sindromul de coagulare postpolipectomie – reprezintă arsura peretelui intestinului după rezecția polipului fără perforație. Se manifestă în 0,5-1%) din polipectomii (rezecțiile polipilor). Apare în special dupa rezecția polipilor de mari dimensiuni (peste 2 cm) situați în partea dreaptă a colonului. Se manifestă de obicei la 1-5 zile dupa manevră. În cele mai multe cazuri nu este nevoie de intervenție chirurgicală. Este însă necesar să vă internați în spital pentru tratament și observație.

Contact

⁠⁠⁠Localizat într-o poziție centrală a orașului Galați, Cabinetul Medical de Chirurgie și Endoscopie Digestivă Dr. PAUL ICHIM vă întâmpină cu o echipă profesionistă și aparatură de calitate, necesare stabilirii unui diagnostic și tratament eficient. Vă asteptăm cu drag în clinica noastră pentru un consult chirurgical sau o manevră endoscopică diagnostică.

Adresă cabinet medical:
Strada Domnească, nr. 22, Galați
(intrare din Iacob Lahovary)
Telefon: 0754 095 566

Program cabinet medical:
Luni-Vineri: 17:00 – 20:00
Sâmbătă: ÎNCHIS
Duminică: ÎNCHIS